Protocolul HTTPS devine din ce in ce mai popular, iar in scurt timp va reprezenta o necesitate pentru orice tip de website din mediul online.

Daca ai un site sau daca acum esti in stadiul de dezvoltare al acesuia, te sfatuim sa implementezi o certificarea SSL, deoarece o poti obtine in mod gratuit prin Let’s Encrypt.

In acest articol va vom explica care sunt diferentele dintre HTTP si HTTPS si de ce este absolut necesar sa ai o certificare SSL.

Ce este protocolul HTTPS ?

Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) reprezinta versiunea securizata a protocolului HTTP. Prin intermediul protocolului HTTPS nu sunt securizate doar datele personale pe care le-ai introdus pe site-ul accesat, dar si activitatea ta pe acesta.

Pentru a intelege beneficiile unei conexiuni HTTPS, trebuie sa vorbim despre cum se realizeaza o conexiune HTTP.

Serverele nu pot fi recunoscute dupa un nume de domeniu. De aceea in momentul in care scrii un nume de domeniu (ex: venkon.ro) in bara de adresa a browser-ului tau preferat, trebuie ca cineva sa faca legatura dintre acest nume si serverul pe care informatia este stocata. DNS-ul tine locul unui intermediar, acesta reusind sa trimita utilizatorul catre adresa ip a serverului pe care sunt disponibile fisierele.

Cum actioneaza DNS-ul ?Procesul DNS-ului

Browser-ul incearca sa se conecteze la ip-ul primit, in speranta ca acesta este intr-adevar serverul pe care tu doresti sa il accesezi. In continuare browser va incerca sa descarce fisierele disponibile si sa iti afiseze pagina web. Prin intermediul protocolului HTTP, aceste interactiuni sunt realizate fara absolut niciun fel de securitate cu privire la datele utilizatorului.

Prin logarea la un site, prin completarea unui formular sau cel mai important prin trimiterea unei comenzi online la un magazin online, datele utilizatorului sunt trimise efectiv ca un fisier text prin intermediul protocolului HTTP. Gandeste-te ce se poate intampla in momentul in care iti introduci cardul de la banca si cineva se conecteaza intre tine si serverul magazinului pe care doresti sa faci plata pentru a intercepta aceste informatii.

Protocolul HTTPS securizeaza procesul explicat mai sus. Acesta cripteaza conexiunea realizata intre browser-ul tau si serverul pe care l-ai accesat. Astfel, trimiterea de date personale catre un site de tip magazin online se realizeaza cu mult mai multa siguranta.

Diferenta dintre HTTP is HTTPSDiferenta dintre HTTP is HTTPS

De ce ai nevoie de SSL ?

1. Criptarea datelor utilizatorului si integritatea fisierelor

Am inceput sa facem din ce in ce mai multe actiuni importante prin intermediul browser-ului si de aceea avem nevoie de un strat de protectie pentru ca datele noastre sa nu ajunga pe mainile hackerilor.

Dupa cum am explicat si mai sus, protocolul HTTPS trebuie sa fie prezent in special pe site-urile de tip magazin online pentru ca datele personale ale utilizatorilor sa fie pastrate in siguranta. Nu toti utilizatorii se feresc sa faca plati online pe site-uri HTTP, dar totusi te asiguram ca ai foarte multe de pierdut si iti expui clientii la riscuri foarte mari daca site-ul tau nu foloseste protocolul HTTPS.

2. HTTPS este o necesitate pentru SEO

Google a anuntat inca din 2014, prin HTTPS as a ranking factor, ca obtinerea unui certificat SSL va avea un impact foarte mare asupra pozitie website-ului tau in motorul de cautare.

Google pune foarte mare accentul pe experienta utilizatorului si ca acesta sa aiba o interactiune securizata cu website-ul pe care il acceseaza. Te sfatuim sa faci trecerea la protocolul HTTPS daca doresti ca website-ul tau sa apara pe motorul de cautare Google in fata competitorilor tai.

Inevitabil protocolul HTTPS va deveni in cel mai scurt timp un standart al web-ului, iar site-urile ce nu il vor folosii avand foarte multe de pierdut.

3. Securitate sporita – Implementare HTTP/2

Protocolul HTTPS aduce verificari multiple pentru ca utilizatorul sa “vorbeasca” numai cu serverul pe care doreste sa faca actiuni. Itermediarii ce doresc interceptarea datelor vor fi blocati.

HTTPS este necesar pentru implementarea noului protocol HTTP/2. Daca ai ajuns in ultimele etape de dezvoltare a site-ului tau poate ai aflat de acest nou protocol, ce aduce schimbari majore la modul in care fisierele unui website sunt descarcate de pe server. Acesta reprezinta un “must” pentru toate site-urile ce doresc imbunatatirea vitezei de incarcare a unui site.

Pentru a verifica daca site-ul tau suporta acest protocol nou, poti folosi HTTP/2 Test .

Verificare HTTP/2Verificare HTTP/2

4. Cresterea ratei de conversie si a increderii clientilor

Vizitatorii tai se vor simti mult mai in siguranta atunci cand site-ul tau va avea acel lacatel langa numele domeniului si vor fi mult mai deschisi sa foloseasca formularul de pe pagina ta de contact.

In viitorul apropiat Google Chrome va afisa pe toate paginile HTTP, triunghiul rosu cu textul “Not Secure”, ce iti va alunga vizitatorii si potentialii clienti de pe site.

Daca alegi sa investesti intr-un certificat SSL de tip EV, bara de adresa a browser-ului va fi verde si langa numele domeniului va fi scris si numele firmei tale oferind vizitatorului incredere sporita.

Certificare SSL de tip EV

Nu ai de ales, trebuie sa ai o certificare SSL

Oricare ar fi domeniul de activitate al afacerii tale, daca doresti sa existi in mediul online, ai nevoie de un website. Intotdeauna trebuie sa oferi utilizatorilor o experienta cat mai placuta, rapida si sigura cu website-ul tau, folosirea protocolului HTTPS fiind unul din primele aspecte ce trebuie implementate la un website.

Pentru a putea beneficia de o indexare cat mai buna pe motorul de cautare Google, dar si pentru a atrage si pastra cat mai multi vizitatori, trebuie sa ai o certificare SSL pentru domeniul tau web.

Share This