Cu toate serviciile de gazduire web disponibile, poate fi greu sa te decizi asupra pachetului de care website-ul tau are nevoie. In termeni generali, sunt 4 mari categorii dintre care trebuie sa alegi: Shared, Virtual Private Server (VPS), Dedicated si Cloud Hosting.
Tipul de server folosit poate avea un impact major asupra vitezei de incarcare a website-ului, asupra ratei de retentie a vizitatorilor si a indexarii site-ului de catre motoarele de cautare, de aceea Venkon foloseste Google Cloud Hosting pentru cele mai bune rezultate.
Deoarece preturile variaza extrem de mult, trebuie sa stii in permanenta de ce resurse ai nevoie si sa fii constient de limitarile fiecarui pachet disponibil. In acest articol iti vom explica pe scurt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de pachet.
Ce este Web Hostingul ?
Pe scurt, web hosting-ul este locul unde site-ul tau va sta in mediul online. Cum pe propriul calculator ai la indemana poze, filme si fisiere, vizitatorii tai trebuie sa poata accesa continutul de pe site-ul tau la orice ora din zi, si intr-un timp cat mai scurt.
Gandeste-te la web hosting ca la un portal intre utilizator si site. Prin simpla accesare a domeniului tau (ex: venkon.ro) pe orice browser, utilizatorul trebuie ca doar in cateva secunde sa aiba acces la website-ul tau.
Desi trebuie sa optimizezi codul sursa, imaginile si fiecare element al acestuia, primul pas pentru a avea un site cu o viteza de incarcare foarte buna, este sa iei in considerare tipul de hosting, sistemul de operare si pachetele instalate pe server.
1. Shared Hosting
Cea mai populara solutie de gazduire web este shared hosting-ul. De asemenea aceasta optiune de hosting este si cea mai putin costisitoare din punct de vedere financiar, lucru ce te poate atrage foarte rapid in a alege aceasta varianta.
Daca ai stat impreuna cu mai multi prieteni intr-un apartament, vei intelege foarte rapid ce inseamna Shared Hosting-ul. Vei imparti fiecare element al serverului cu ceilalti “locatari”, singura diferenta fiind reprezentata de fisierele site-ului.
Va trebui sa imparti toate resursele disponibile la nivel de server, cum ar fi procesorul, memoria si latimea de banda. In momentul in care unul dintre celelalte site-uri, prezente pe aceeasi parcela cu tine, va folosi foarte multe resurse intr-un timp foarte scurt, vei simtii cum viteza de raspuns a site-ului tau va scadea dramatic. Daca ai ajuns in acest punct, singurul lucru pe care il poti face este sa intri in contact cu firma de web hosting si sa ceri sa fii mutat pe un alt server.
Poate ai observat la foarte multe firme ce ofera Shared Hosting, ca iti ofera Latime de Banda nelimitata (Unlimited Bandwidth), pentru a te face sa crezi ca nu vei avea nicio problema cu traficul pe site. Adevarul este ca aceasta este doar o tactica de marketing, folosita pentru a te face sa cumperi serviciile lor. Vei putea folosi latimea de banda fara nicio constrangere, atata timp cat cerea ta face parte din marja pe care providerul o poate dobandi. In termeni cat mai simpli, nimic nu este nelimitat.
Avantaje
Dezavantaje
2. Virtual Private Server (VPS)
Un VPS (Virtual Private Server) este al doilea nivel. Acesta este util pentru un control amanuntit asupra parametrilor serverului, si ofera dezolvatatorilor capacitati pe care nu le au in varianta shared hosting. El consta practic intr-o masina fizica care este impartita in mai multe masini virtuale, astfel pe un singur hardware ruleaza mai multe VPS-uri. Fiecare “compartiment” virtual functioneaza separat, cu setarile si circumstantele specifice, fara sa-si afecteze vecinii.
Te poti gandi la un VPS ca la un bloc cu apartamente. Desi locuiesti intr-o cladire cu mai multi oameni, tu esti responsabil de curatenia apartamentului tau, de platitul utilitatilor si tot tu trebuie sa ai grija ca lucrurile sa mearga in directia potrivita. Serverul de VPS necesita anumite cunosinte de IT, mai avansate decat cele pentru configurarea unui Shared Hosting. Acest lucru poate fi considerat un aspect negativ in functie de unghiul din care este privit.
Hostarea pe un VPS este primul pas pentru dezvoltarea unui magazin online, ce este adaptat cerintelor curente. Un VPS are capacitatea necesara sa sustina un eCommerce mic, ce are nevoie de performanta cu un buget redus. Acest tip de gazduire poate asigura atat o viteza de incarcare mica, cat si un cost redus.
Avantaje
Dezavantaje
3. Dedicated Hosting
Hostarea dedicata poate fi comparata cu detinerea unei case. Acum nu mai exista vecini, stai singur la adresa. Acest lucru inseamna ca software-ul dispune de toata masina fizica, de absolut toata puterea de procesare a unitatii computationale.
Acest tip de hostare este utila cand necesitatea depaseste puterea unui VPS, fiind practic pasul urmator in materie de performanta. In cazul acestui tip de gazduire nu imparti cu nimeni procesorul si nici memoria RAM, ele fiind doar la dispozitia ta. Preturile sunt de obicei mai mari, deoarece inchiriezi toata masina fizica.
Avantaje
Dezavantaje
4. Cloud Hosting
Cloud Hosting-ul este cel mai nou tip de gazuire web, ce aduce multe avantaje importante fata de modalitatile clasice de hostare web. Procesul consta practic in “inchirierea” unor masini virtuale in cloud, unde ai acces la resurse intr-un timp foarte scurt. Ai posibilitatea de a folosi un numar aproape nelimitat de instante, ce iti pot servi website-ul diferit in functie de traficul intampinat.
Acest tip de hosting poate fi considerat cel mai complex din punct de vedere al procesului de initializare. De asemenea este si cea mai performanta solutie ce aduce beneficii reale website-ului tau.
Prin intermediul unui VPS sau a unui Server Dedicat, iti va fi foarte dificil procesul de scalare si de management al resurselor in momentul unor perioade de trafic crescut, in schimb folosind Cloud Hosting-ul, toate problemele referitoare la scalarea business-ului tau nu vor mai exista. Daca ai un magazin online, cu siguranta ai avut probleme de Black Friday, ce pot fi evitate prin intermediul unui pachet de hosting in cloud.
Intotdeauna vei sti pentru ce platesti, deoarece prin majoritatea solutiilor de Cloud Hosting vei plati doar pentru resursele pe care le folosesti, nu pentru intreg serverul.
Folosirea unui plan de hosting in cloud poate avea beneficii uriase atat pentru viteza de incarcare a site-ului tau din diverse locatii geografice, cat si pentru o indexare mai buna a motoarelor de cautare.
Citeste aici de ce am ales sa folosim Google Cloud Platform pentru cele mai bune rezultate.
Avantaje
Dezavantaje
Acestea sunt optiunile tale
Acum ca stii avantajele si dezavantajele fiecarui tip de hostare web, trebuie sa iei o decizie si sa alegi drumul pe care doresti sa continui cu proiectul tau in mediul online.
Venkon ofera servicii complete de creare site, optimizare site, seo, marketing online. Ne ocupam de toate nevoile tale in mediul digital. Contacteaza-ne aici pentru a discuta mai multe detalii.